2013. augusztus 23., péntek

Hogyan készítsünk raklapágyatSziasztok!

Bizonyára már sokan gondolkodtatok azon, hogyan is tudnátok magatoknak minél kevesebb pénzt, azaz pénztárca kímélő módszerrel, de ugyanakkor kreatív megoldásokkal feldobni akár lakásotokat, akár a szobátokat. Több helyen utána olvasva, és végül megvalósítva az újonnan megvásárolt 160*200cm-es matracomhoz szerettem volna a fenti jellemzőkkel ellátva valami maradandót alkotni, azaz egy ágyat ágyráccsal.
Azért választottam a raklapos megoldást, mert nem csupán olcsó, hanem hihetetlenül design-osnak és egyedinek találom, valamint a szobámat meglátó barátaim véleménye is hasonlónak bizonyult. Sőt, a fogadtatása kedvezőbb volt, mint amire számítottam.
Tehát nem is szeretném szaporítani a szót. Amire szükséged lesz, ha ilyen vagy hasonló ágyikót szeretnél magadnak:

- 4db EU raklap
- 4db gerenda-amik összefogják majd a raklapokat (ez elhanyagolható)
- dekopír fűrész http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=259151
- csiszoló+csiszolópapír http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=242971
- fúró
- tetszőleges színű zománcfesték ( +alapozófesték)
- ecset
- higító
- szike= sniccer
- vonalzó+ceruza
- seprű
- a barátod, aki segít a barkácsolásban:)

1db EU-s raklap mérete 80*120cmMivel az én matracom mérete 160*200cm, ezért az ágyikót is ekkora méretűre szerettem volna szabni. Ehhez 4db raklapra van szükség, 2-höz nem is kell hozzányúlni méretben, a másik kettőből pedig 40-40cm-t le kell majd vágni. Érdemes ezzel a művelettel kezdeni.1. Méretre vágás dekopírfűrésszel:

Használjunk vonalzót a pontosság kedvéért.
2. Raklapok csiszolása:

Érdemes már ekkor kitalálni hogy fog helyezkedni a szobában, hogy azokra a szélekre fektessük a hangsúlyt, amelyik biztosan látszani fog majd. Csiszológép használata javasolt, hiszen nagyon nagy felületekről van szó, és amúgy is tökéletes munkához ez elengedhetetlen. Azért is fontos, hogy minél simább legyen a felület, hogy a későbbiekben a matrac nehogy sérüljön a kiálló szálkáktól, szögektől.


3. Fúrás:

Ahol esetleg nem lenne elég erős a szög, érdemes picit megfúrni a raklapot, hogy minél több súlyt bírjon a jövőre nézve.
4.Alapozófestés:

Erre azért van szükség, mert a raklap akárhogy is nézzük a nedvességet rendkívüli módon szívja magába, így ha a festés előtt alapozófestéket használunk, a festés maga már csak a fényét fogja megadni az ágyikónak. Az alapozófesték tömíti a réseket, hézagokat. ( Kipróbáltuk egy részen csak a sima festéket használni, 3szor átfestettük, és magába szívta az egészet, ekkor fogtuk a fejünket és áldottuk az eszünket, hogy hallgattunk a festékes boltban a tapasztaltabbra és használtuk az alapozófestéket, hiszen e nélkül a festékünk kidobott pénz lett volna)
Az alapozó festék is fehér színű, de nem fényes.

érdemes magunk mellé tenni a higítót is, hiszen akármennyire is ügyesek vagyunk, csak fröcskölődik, spriccel a kőre, kezünkre stb.

5. Festés:

Érdemes minden ki zugra odafigyelni a precizitás végett amikor már hagytuk fél napot száradni az alapozófestéket, és nekiállunk a festésnek.


És akkor most nézzük meg milyen volt és milyen lett festés után:Látható a képen, hogy az egyik levágott darabból én egy kis éjjeli szekrénykét is készítettem magamnak. Na hogy tetszik?:)

És akkor a végső fázis a szobámban:
 Ami még elmaradt, hogy az aljára ledes világítást szereljek be, valami ilyesmire:

(kép forrása: http://pocaktanya.blogspot.hu/)

UI: amiről nem írtam, az, hogy a gerendákat méretre szabjuk, lefestjük majd rögzítjük a raklapok alján(így nem fog kilátszani), hogy összetartsa a 4db raklapot. Ezt nyilván akkor érdemes alkalmazni, amikor már megtaláltuk a végeleges helyét az ágynak.

Remélem tetszett a bejegyzés, és kedvet kaptok Ti is! Én imádom az új ágyikómat!!:)


írta:
Tállai Dorottya

6 megjegyzés:

 1. Szia! A 4db-hoz mennyi festek kellett?
  Koszi

  VálaszTörlés
 2. Mik a takarítási tapasztalataid? Azt hallottam, hogy úgy szívja a port a csiszolatlan deszka, hogy egyszerűen ragad bele. Nincs ezzel gondod? Én azt nézem, hogy van, hogy garantáltan csiszolt deszkából készítik, ami gondolom annyira nem szívja a port, vagy le lehet jobban porolni? Magyar cég. https://kalappmuvek.hu/termekek/agyak/raklap-franciaagy/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia! hat igen, valoban, erdemes havonta szethuzogatni a lapokat es jol kiporszivozni, mert szereti a port! szerintem a csiszolt deszka megoldas lehet erre a problemara!

   Törlés
  2. Sőt, ahogy látom, ezek inkább gyalultak, az még jobb is, azt mondja apósom! :)

   Törlés
 3. szia! be haragudj, hogy nem irtam korabban! nekem egy alapozo festek es ket doboz feher festek kellett.(kb 1 liter zomancfestek)

  VálaszTörlés